. Katalogiseringsregler Biblioteksstyrelsen
. Start S&oslah Sitemap Kapitelstart
.

Forrige afsnit Tilbage

Brug af opstillingselement: Både en kunstner og en tekstforfatter vil ved denne type materialer kunne fremstå som hovedansvarligt ophav. Overordnet følges de hovedprincipper, der er beskrevet i indledningsafsnittet Opstillingselementer i folkebibliotekerne.

D17. Originalkunst, kunsthåndværk, bearbejdet og reproduceret kunster vil ofte kunne være tvivl om, hvorvidt et hovedansvar overhovedet kan placeres ved denne type materialer. Materialerne er netop kendetegnet ved at indeholde både kunst og tekst i et væsentligt omfang.

Vurderingen af hovedansvarets placerering kompliceres yderligere af, at materialet ofte vil have en tvetydig titel, nemlig blot navnet på kunstneren. Det er ikke muligt blot ud fra et navn af afgøre, hvorvidt hensigten med en sådan oplysning er at præsentere et emne eller et ophav. I sådanne tilfælde kan et hovedansvar ikke placeres. Da der ved denne type materialer altid er tale om faglitteratur, er konsekvensen, at hovedtitlen vælges som opstillingselement.

Anne Marie Carl-Nielsen / redaktion: Birgit Jenvold
(Hovedansvaret kan ikke placeres, da titlen er tvetydig)
Opstillingselement: Hovedtitlen

Den uendelige rejse = The never-ending journey / [værker af] Jacob Tue Larsen ; tekst af Frederik Dessau, Ingrid Fishcher Jonge
(Kunstneren er på titelsiden anført som en klar ophavsangivelse og med større typografi end tekstforfatterne og dermed tillagt hovedansvaret)
Opstillingselement: Jacob Tue Larsen

Preben Fjederholt : retrospektiv 1989-1995 / redaktion: Jette Kjærboe ; tekst: Kjeld Vindum, Anne Ring Petersen
(Hovedansvaret kan ikke placeres, da titlen er tvetydig)
Opstillingselement: Hovedtitlen

men:

Maleren Oluf Høst : en udstilling på Bornholms Museum i anledning af 100-året for hans fødsel / udarbejdet af Lars Serena.
(Materialet katalogiseres efter § 17B)
Opstillingselement: Oluf Høst

_
. © Biblioteksstyrelsen 1998 Forlag: Dansk BiblioteksCenter as 2. udgave, maj 1998 Til top Til top