.KatalogiseringsreglerBiblioteksstyrelsen
.Start S&slash;g Sitemap Kapitelstart
.
Forrige afsnit 100.2 Generel regel 100.4 Værker, der er blevet til før år 1501Næste afsnit

100.3 Værker, der er blevet til efter år 1500

100.3A For værker, der er blevet til efter år 1500, anvendes den titel eller den form af titlen på originalsproget, som værket er blevet kendt under fra versioner af værket eller i referenceværker. Indledende artikler bibeholdes i uniforme titler. For musikværker, se dog § 100.17.

  Uniform titel: The Pickwick papers
  Materialets hovedtitel: The posthumous papers of the Pickwick Club
  Uniform titel: The trial of treasure
  Materialets hovedtitel: A new and mery enterlude called The triall of treasure
  (dateret 1567)

100.3B Hvis der ikke findes en almindeligt kendt titel på originalsproget, eller hvis der er tvivl om, hvilken titel der er den mest kendte, anvendes originaludgavens hovedtitel.

I sådanne titler medtages ikke:

 • 1) Indledende fraser (f.eks. Here beginneth the tale of )
 • 2) Ophavsangivelser, som er en del af hovedtitlen (se 2. del, 1.1B2 ), medmindre disse af sproglige grunde er en uadskillelig del, eller hvis angivelsen er væsentlig for forståelsen af titlen
  • Uniform titel: The pre-Raphaelite tragedy
   Materialets hovedtitel: The pre-Raphaelite dream ...

  100.3C Samtidige udgivelser med forskellige titler

  100.3C1 Samme sprog . Hvis et værk er udkommet samtidigt på samme sprog med forskellige titler, anvendes som uniform titel titlen fra den udgivelse, som er kommet i Danmark. Hvis værket ikke er udkommet i Danmark, anvendes titlen fra den udgave, som er modtaget først.

  100.3C2 Forskellige sprog. Hvis et værk er udkommet samtidigt på forskellige sprog med forskellige titler, anvendes som uniform titel titlen på følgende sprog (i nedennævnte rækkefølge): dansk, norsk, svensk, engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, russisk. Grønlandsk og færøsk sidestilles med dansk i forhold til andre sprog. Hvis ingen af titlerne er på ovennævnte sprog, anvendes titlen på den udgave, der er modtaget først.

  _
  .© Biblioteksstyrelsen 1998Forlag: Dansk BiblioteksCenter as2. udgave, maj 1998 Til top Til top