. Katalogiseringsregler Biblioteksstyrelsen
. Start S&oslah Sitemap Kapitelstart
.

Forrige afsnit Tilbage

Brug af opstillingselement: Overordnet følges de hovedprincipper, der er beskrevet i indledningsafsnittet Opstillingselementer i folkebibliotekerne. Både en kritiker/biograf og en forfatter vil ved denne type materialer kunne fremstå som hovedansvarligt ophav.

Der kan i mange tilfælde kan være tvivl om, hvorvidt et personnavn, der indgår i titlen, skal opfattes som en angivelse af et ophav eller som en angivelse af et emne.

I et sådant tilfælde er formuleringen i præsentationen af kritikeren eller biografen afgørende for valget af opstillingselement: Hvis kritikeren eller biografen er præsenteret som et hovedansvarligt ophav, vælges kritikeren eller biografen som opstillingselement. Hvis kritikeren eller biografen er præsenteret som redaktør eller udgiver, vælges forfatteren som opstillingselement.

Life and letters of Mrs. Jason Lee ... / by Theressa Gay
(Theressa Gay er præsenteret som hovedansvarligt ophav til materialets indhold. Hovedtitlen betragtes derfor som en præsentation af emnet)
Opstillingselement: Theressa Gay

Life and letters of Catharine M. Sedgwick / edited by Mary E. Dewey
(Mary E. Dewey er præsenteret som redaktør og ikke som hovedansvarligt ophav til materialets indhold. Hovedtitlens indhold betragtes derfor som en præsentation af det hovedansvarlige ophav)
Opstillingselement: Catharine M. Sedgwick

Hr. Digter Andersen : liv, digtning, meninger / Johan de Mylius
(Johan de Mylius er præsenteret som hovedansvarligt ophav til materialets indhold. Hovedtitlen betragtes derfor som en præsentation af emnet)
Opstillingselement: Johan de Mylius

_
. © Biblioteksstyrelsen 1998 Forlag: Dansk BiblioteksCenter as 2. udgave, maj 1998 Til top Til top