. danMARC2 Biblioteksstyrelsen
. Start S&oslah Sitemap
.
Forrige afsnit Start
 
Ændringer indført marts 2010

 

 

 
   

   

Der er foretaget en række tilføjelser og ændringer i Bilag J - funktionskoder for ophav :

 

I bilaget er tilføjet disse koder:  

dkfig

Ophav til figurer

Ingen funktion

Figurer

dkfvl

Farvelægger

Ingen funktion

Farvelægger

dkmdt

Medredaktør

Ingen funktion

Medredaktør

dkmon

Ophav til mønstre

Ingen funktion

Mønstre

dkops

Ophav til opskrifter

Ingen funktion

Opskrifter

dktek

Forfatter til mindre tekstdele

Ingen funktion

Tekstbidrag

dkfig [ophav til figurer] Bruges om et ophav, der har skabt den eller de figurer et værk er baseret på, f.eks. en billedbog eller en roman baseret på en tv-seriefigur. Hvis en skaberfunktion ikke kan relateres til bestemte figurer og  præsenteres som mere end ophav til selve ideen, bruges koden cre [skaber].

dkfvl [farvelægger] Bruges om et ophav, der farvelægger en tegneserie.

dkmdt [medredaktør] Bruges når der i et værk differentieres mellem hoved- og medredaktører. I så fald bruges koden edt  om hovedredaktører, og koden dkmdt om medredaktører. Hvis der kun er nævnt ligeværdige redaktører, bruges koden edt altid.

dkmon [ophav til mønstre] Bruges om et ophav, der er ansvarlig for diverse typer af håndarbejdsmønstre i et værk.

dkops [ophav til opskrifter] Bruges om et ophav der er ansvarlig for at komponere en opskrift  - typisk på mad. Ved opskrifter på håndarbejde bruges koden dkmon [ophav til mønstre].

dktek [forfatter til mindre tekstdele] Bruges om ophav til mindre tekstdele i et værk hvor der er et andet hovedophav og hvor f.eks. koderne dkmed, aft, aui eller cwt ikke kan anvendes. Koden dktek anvendes f.eks. ved udstillingskataloger, der primært består af en kunstners værker suppleret af begrænset tekst. Hvis der er tale om mindre tekstbidrag i et samlingsværk, bruges i stedet koden ctb [bidragyder].

Endvidere er definitionerne for nedenstående koder ændret, så de nu er:

cre [skaber] Bruges om et ophav, der er ansvarlig for det intellektuelle eller kunstneriske indhold i et værk, når funktionen ikke blot er udtryk for ideen, udtryk for et ophav til en tekst eller kan relateres til skabelsen af en bestemt figur. Ved ophav til ide bruges koden ccp [idemager]. Ved tekster bruges normalt aut [forfatter].Ved ophav til tegnefilmsfigurer, billedbogsfigurer og lign. bruges koden dkfig [ophav til figurer].

dkani [ansvarlig institution] Bruges om et ophav, der har det overordnede ansvar for indholdet i et værk uden at være ophav til teksten.

 


 

   

F

_

. © Biblioteksstyrelsen 2001 Forlag: Dansk BiblioteksCenter as 2. udgave, Version 2.1. Til top Til top